Общественият съвет за работа с българите в чужбина проведе заключителното за годината заседание

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководствата на дружествата на българските исторически диаспори в България. Вицепрезидентът благодари на присъстващите за ползотворната съвместна работа и инициативи през изминалата година. Илияна Йотова сподели, че добри контакти са установени и със сънародниците ни в Съединените американски щати и далечна Аржентина.

„Българите тук и нашите сънародници в чужбина сме едно голямо семейство“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова представи проекта за интернет платформа, която да свързва сънародниците ни в чужбина помежду им и с родината, както и концепцията за създаването на Български културен институт.

YouTube

Работния вариант на платформата Илияна Йотова представи по-рано пред Съвета за работа с българите в чужбина, който проведе заключителното за годината заседание. В съвета към вицепрезидента участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици. Вицепрезидентът Илияна Йотова направи преглед на всички инициативи с българските общности в чужбина, проведени през 2018 година.

На срещата бе обсъдена и единодушно приетата от съвета концепция за Български културен институт по примера на Гьоте институт или Институт Сервантес. Тя е изготвена след над 50 срещи с български общественици и интелектуалци. Проучен е опитът на чуждестранните културни институти в България. „С готовност ще представим концепцията на съответните институции, в чиито ръце е нейното изпълнение“, отбеляза вицепрезидентът.

Категорично е становището на съвета, че е необходимо актуализиране на двете постановления на Министерски съвет, отнасящи се до обучението на чуждестранни студенти от български произход. От представител на Министерството на образованието и науката бе получено уверение, че се работи в тази посока.

Вицепрезидентът представи основните изводи от проведените две Студентски лаборатории със студенти от българските исторически диаспори – във Варна и в Благоевград. Необходимо е да бъде улеснено пребиваването на студентите в България по време на обучението. „Няма единен механизъм, който да предлага на завършилите стаж или работа“, посочи Илияна Йотова.

За пореден път бе потвърдена тезата, че трите закона – за българското гражданство, за българите в чужбина и за чужденците в България, се нуждаят от промяна, тъй като в тях има текстове, които си противоречат. Ремонтът на Закона за българско гражданство трябва да включва задължително ниво на владеене на български език, както и изискване за постоянно пребиваване. Очакват се реални резултати от дейността на работната група, в която влизат представители на всички институции, ангажирани с темата.

Съществуват проблеми, нерешени от много години. Като държава България трябва да отговори на въпроса каква политика иска да прави със сънародниците зад граница – цялостна национална политика или политика на парче с ограничени контакти. Това бяха заключенията на двете срещи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе