Търговище счупи рекорд по най-евтин билет в градския транспорт

Билет срещу една стотинка. В Търговище счупиха всички рекорди по цена за превоз в градския транспорт.

Причината е обществена поръчка и много желаещите да участват в нея. Повечето автобусни линии в Търговище вече са с нови по-ниски цени. Най-осезаемо е намалението на билета за градските линии № 10 и № 4, които са и най-често ползвани. Два пъти дневно Таня Николова се вози с автобус номер 10. Досега е плащала 1.20 лв в посока. Вече купува новия билет срещу 30 стотинки.

YouTube

„Аз не знаех. Просто като се качих в градския транспорт ми казаха, че това е цената. Учудих се. Много евтино ми се струва, защото преди 1.20 лв. беше много скъпо за този град”, каза Таня Николова, предава NOVA.

Други линии, дори тези до близките населени места, също са със значително намаление. А има и цена, която е с 99% по-ниска от досегашната. Най-голямо е намалението по линия 11, която пътува през празничните дни от кв. „Запад” до гробищния парк. Пътниците по нея ще плащат една стотинка, вместо 1 лв., както досега. Община Търговище започнала подготовката за обществената поръчка през миналото лято. Тя включва 28 автобусни линии.

„Поради големия интерес има такива по-атрактивни за тях линии, където участват по 5-6-7 участника и те свалят цената. Поръчката е най-ниска цена. И наистина има такива аномалии, където цената е много ниска”, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Договорите са сключени за срок от 5 години. По линиите с най-ниски цени обаче има обжалване на поръчката и там контрактите са за една година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе