Какви нови правила има при използването на касовите апарати

Правилата при плащане в брой се променят с наредбата на НАП за отчитане на продажбите, съобщиха от компания за разработка на софтуер.

Много фирми ще трябва да подновят софтуера и бизнес практиките си. Например вече няма да е позволена досегашната практика, при която продажбите в магазините се въвеждат (маркират) в софтуер, а касовата бележка се набира на бутоните на касовия апарат отделно. Двете системи ще трябва да са свързани и фискалното устройство да издава касовата бележка автоматично. Това означава, че в повечето търговски обекти (освен най-малките) отделни касови апарати с бутони занапред няма да се използват, посочват от компанията. Новите текстове влизат в сила от 31 март за регистрираните по ДДС фирми и от 30 юни за останалите, пише Труд.

YouTube

Друго важно нововъведение е, че при печат на фискално устройство задължително ще трябва да се включва и т.нар. Уникален Номер на Продажбата (УНП). Ако за продажбата няма генериран такъв номер, по нея няма да може да се плати в брой. Отпада и широко използваната практика, при която за множество поръчки се заплаща накрая наведнъж и се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки, вече няма да може да се издава една касова бележка, а ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има. Освен това вече няма да се допуска тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използвания софтуер. Това се прави тъй като преминаването в тестов режим се използва от редица търговци за укриване на обороти. Занапред тестването на софтуера ще трябва да се прави извън търговските обекти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе