Очаква се поскъпване на всички продукти

Снимка: pixabay.com

Поскъпване на всички продукти в производството на българската икономика ще има през тази година. Скок в цените се очаква не само в хранителните стоки, а това е зарaди по-високите цени на горивата, водата, електроенергията и заплатите.

Тази прогноза дава за Дарик председателят на асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

YouTube

„Тенденцията за повишаващите се разходи започна още миналата година. Сега обаче изведнъж се получи едно натрупване, поскъпват не само горива, но рязко поскъпва и водата. Работните заплати се повишават непрекъснато поради липсата на работна ръка. Текучеството е много голямо и изобщо всички ценообразуващи фактори показват категорична тенденция нагоре. Така че не само в месопреработката, според мен, в абсолютно всички сектори на производството и на цялата икономика предстои повишаване на цени, от което ще последва повишаване и на доходи, защото при този дефицит на хора всяка компания ще иска да си задържи хората“, обясни Вътев.

„В нашия бизнес най-сериозен дял в структурата на цената имат суровините, а те положително ще се повлияят първи от всички тези фактори, за които говорим, че растат. Защото в житотновъдството и в земеделието използват много горива, електроенергия, човешки труд, вода. Така че всички тези фактори ще повлияят върху цялата хранителна верига – от полето до крайния продукт за трапезата“, допълни той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе