Полезни или вредни са бананите?

Бананите са едни от най-често купуваните плодове особено през зимата. Главно, защото са вкусни и насищащи. А имат и редица доказани полезни свойства, пише zdrave.to.Независимо че съдържат много въглехидрати, бананите са част от здравословната диета. Освен че са с много калий – факт, който е добре известен на мнозина, те са и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина.

В бананите се съдържат, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен. Те са известни и като пребиотична храна, защото стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт. Но експерти в областта на здравословното хранене са решили да напомнят: бананите изобщо не са безвредни, а при някои здравословни проблеми трябва да се избягват.

YouTube

В кои случаи бананите повече вредят, отколкото да са полезни:

Риск от наддаване на тегло

Говорейки за това, колко могат да бъдат вредни банани, експертите напомнят: те не диетична храна, защото имат много калории и въглехидрати. За разлика от, например, от ябълките или мандарините, бананите не могат да се нарекат лека закуска. Те са най-подходящи за храна на физически активни и атлетични хора, чието тяло изгаря много енергия за един ден. За хората, които са склонни към пасивен начин на живот, бананите може да представляват опасност, защото е малко вероятно те да допринесат за стройна фигура 

Вредни са при проблеми с кръвоносните съдове 

Бананите не трябва да се появяват в менюто на хора, преживели сърдечен удар или инсулт, както и страдащи от тромбофлебит или разширени вени. Факт е, че бананите имат способността да сгъстяват кръвта и да повишават нейния вискозитет, което увеличава вероятността от тромбоза.

Могат да предизвикат болка

Друга неочаквано вредна страна на бананите е, че те могат да бъдат източник на болка, главоболие, зъбобол или стомашни болки. Според експерти, комплекс от тирамин и нишесте, съдържащи се в голямо количество в бананите, допринася за усилване на болките.

Провокират подуване 

Бананите бавно се усвояват и яденето на тези плодове преди хранене може да предизвика подуване на корема и друг дискомфорт. Яденето на банани трябва да бъде един час след обяд или вечеря – в никакъв случай на празен стомах. Също така, не пийте вода след пиене на банани.

Повишават кръвната захар 

Поради способността си да се повишават нивото на глюкозата в организма, бананите често са наричани най-вредните плодове за диабетици. Това не е така. Бананите при диабет са разрешени, но употребата им трябва да бъде внимателна – например, позволено е да се яде един банан през деня на малки парченца. 

Губят полезните си свойства 

Бананите имат широка гама от полезни свойства, но могат да ги загубят, ако са нарушени правилата за събиране, транспортиране и съхранение на плодове. Безскрупулните производители третират бананите със специални химикали за дълготрайното запазване на външния им вид, което несъмнено уврежда качеството на бананите.

Източник: zdrave.to

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе