Подписаха договора за възлагане на обществената поръчка за Джамията

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и Тошко Райчев – управител на фирмата, която спечели обществената поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в Разград“, „Стройкомерс ТТ“ЕООД – подписаха договор за възлагане на обществената поръчка на стойност 1 979 030 лв. без ДДС. На събитието присъства народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, на която г-н Хюсмен благодари за съдействието, което е оказала при подготовката на процедурата за провеждане на обществената поръчка. От своя страна Атанасова поздрави г-н Хюсмен и екипа му за сериозните усилия, положени за реализацията на инициативата паметникът на културата да бъде реставриран. С възстановяването на джамията и изграждането на автомагистрала „Хемус“ ще има възможност да се реализира туристическият потенциал на Лудогорието по отношение на културно-исторически и поклоннически туризъм – коментира Атанасова.

YouTube

Преди да подпише договора Областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че горд, че на него се пада честта да положи подписа си под този документ. По думите му освен Деня на Разград това подписване е втори повод за празник. Г-н Хюсмен допълни още, че стартът на реализацията на този проект е силен знак към обществото, към смесените региони и към мюсюлманите в България за това, че премиерът Бойко Борисов, който възложи на Областния управител на Разград да проведе обществената поръчка и ще отпусне средства за провеждането й, е толерантен човек. Над 30 години нищо не се правеше за този паметник на културата и аз съм благодарен на министър-председателя Бойко Борисов за изпълнения ангажимент по тази тема – каза г-н Хюсмен.

Той апелира към управителя на фирмата-изпълнител да работи качествено и коректно, а при възможност и да скъси срока за изпълнение, който по договор е 890 дни.

Тошко Райчев заяви, че изпълнението на този обект е предизвикателство на фирмата му, но увери дружеството има опит в работата по религиозни храмове, реставрирала и изграждала е и църкви и джамии. Райчев обясни, че първо ще бъде извършено обследване на сградата, после проектиране и съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, след това започва реставрирането, включително на една част, която сега я няма към джамията – предверието на сградата. Предвидено е извършване на всички части от съвременното строителство – енергийна ефективност, вентилация, климатизация, възстановяване на всичко автентично, архитектурни конструкции, съвместимост и облагородяване на района – допълни Райчев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе