Всички полуспешни случаи да се заплащат?

Всички случаи, които не са наистина спешни, но се обслужват от центровете за спешна медицинска помощ, трябва да се заплащат от пациентите.

Предложението е на Български лекарски съюз и ще бъде внесено в Народното събрание, след обществено обсъждане. Това обясни пред журналисти във Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Районна колегия на съюза.

YouTube

Специалистът посочи, че ресурсът, осигурен за спешна помощ у нас, е ограничен и призова да се използва разумно, т.е. само когато има животозастрашаваща ситуация.

„Във всички останали случаи, понеже е трудно да се различат в началото, е необходимо този, който ползва помощта, да си я заплати. Нужна е законодателна промяна, трябва да се проведе обществен дебат по темата, но смятам, че това е правилната посока“, каза още д-р Димитров и добави, че оттук насетне ще започне прилагането на нормативните закони при наличие на неморално и неправилно отношение от страна на пациентите.

Районната колегия изяви готовност да осигури правна защита на всеки свой член, спазвайки законите в страната.

„Всеки лекар получил физическа заплаха, станал жертва насилие или въздействие, ще има активна подкрепа, грижа и зашита от БЛС в рамките на правото“, заяви Димитров. Той увери че насилието над лекари няма да се толерира, а напротив – ще се осъжда по всички законови правила и норми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе