При дефектна стока вече ще избираме между ремонт или замяна

© pixabay.com

Потребителите вече ще избират дали търговецът да им замени дефектна стокаили да я ремонтира.

Това предвижда нова директива, която подготвя Европейският парламент и която ще бъде транспонирана в нашето законодателство, след като бъде приета.

YouTube

В момента, когато потребителят предяви рекламация, търговецът е този, който решава дали да ремонтира стоката, или да я замени. Масовата практика у нас е да удовлетворяват рекламациите преди всичко чрез ремонт, тъй като това ги затруднява в най-малка степен, посочи пред „Труд“ Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите.

Сега българското законодателство предвижда рекламациите да бъдат решавани чрез отбив от цената на стоката или разваляне на договора като крайна мярка.

След три неуспешни ремонта, купувачът има право да поиска търговецът да развали договора и да му върне парите. Много хора не знаят за това тяхно право и идват при нас след 4 дори 5 неуспешни ремонта на една стока, обясниха от КЗП. И дават за пример потребител, чийто телефон дава три различни дефекта по време на 2-годишния си гаранционен срок.

Според Райков това е правилно, защото, ако всеки иска да си получи парите обратно, ще се изкриви пазарът. „Представете си ситуацията, ако всеки можеше като първа възможност, вместо да поиска ремонт на стоката, да получи разваляне на договора. Тогава ще се получи една правна несигурност и самият пазар няма да понесе тази нередност”, посочи експертът.

Новата директива на ЕП предвижда потребителят вече да има право на незабавно намаление на цената или прекратяване на договора, както и да получи парите си обратно при определени случаи, например ако проблемът не е отстранен въпреки опитите на търговеца, ако поправката не е направена в определения “разумен период от време” или ако дефектът е прекалено сериозен.

Подготвяните правила за дефектни стоки ще се отнасят както за онлайн, така и за покупки на място. Например няма да има значение дали потребителят купува електродомакински уред, играчка или компютър по интернет или от търговски обект.

За да започне да действа новата директива, трябва временното споразумение да бъде потвърдено от посланиците на държавите членки (Корепер) и от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. След това директивата ще бъде подложена на гласуване в пленарната зала и ще бъде представена за одобрение на Съвета на министрите на ЕС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе