Поевтиняват ли жилищата през 2019?

снимка: Papalin4o Photography

Бум на ново строителство в страната.

Броят на разрешителните за строеж и новостроящите се жилищни сгради расте, показват последните данни на националната статистика. А за първи път брокерите отчетоха по-малко сделки с имоти – в края на 2018 г.

През последното тримесечие на миналата година разрешителните са се увеличили с 14% в сравнение със същия период на 2017 г. Право на строеж е получено за близо 12 000 жилища – с 60 на сто повече. Най-много сгради за живеене предстои да бъдат започнати в областите София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Според сдружението на агенциите в бранша това трябва да е сигнал за инвеститорите – да бъдат по-консервативни в цените, тъй като предлагането непрекъснато расте.

Сделките с имоти намаляват до 212 000 през 2018 г., сочат официалните данни За сравнение през 2015 г. те са били 230 000. През последното тримесечие спад има дори в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна.

По-ниските цени „на зелено” и по-надеждните инвеститори в строителството правят покупките на нови жилища все по-атрактивни.

Ще тръгнат ли надолу цените на жилищата през тази година? Проверка по казуса прави Георги Георгиев в рубриката на „Здравей, България“ „На твоя страна”, предава NOVA.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе