Събират 250 000 лева за ремонта на „Радецки“

Около 250 000 лева са необходими за извършването на технически преглед и ремонт на националната светиня на България кораб-музей „Радецки“, съобщи Александър Николов, председател на Сдружение „Енергийно бъдеще за България“ на пресконференция в Съюза на българските журналисти.

Публичната кампания за събиране на средствата е започнала на 9 януари и ще продължи до 3 март. Целта ѝ е да предостави парите на Националния исторически музей, който е принципал на кораба, за да може „Радецки“ да извършва регулярните си плавания в екватория Козлодуй, добави Николов.

YouTube

Единственият плаващ кораб-музей в Европа има нужда от специален технически преглед на всеки 5 години, тъй като е пътнически и на него се возят основно ученически групи, обясни Людмила Дамянова, директор на филиала на Националния исторически музей кораб-музей „Радецки“, цитиран от БТА.

Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“, Съюзът на българските журналисти и Общонародна фондация „Христо Ботев“ обединяват усилията си в организирането на дарителска акция за създаване на паричен фонд за необходимия ремонт на „Радецки“, добави Александър Николов.

Инициативата е получила подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и Националния исторически музей, но занапред има идея корабът да мине под специален статут за опазване от държавата.

„Радецки“ е символ на борбата и кончината на светлата личност на европейското и българското съвременно възраждане Христо Ботев и трябва да бъде запазен, за да продължи да съхранява българския дух, традициите и историята на нашата държава, заяви Боян Ботьов, председател на Фондация „Христо Ботев“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе