Правителството прие Наредба за външните експерти при предварителен контрол на обществени поръчки

Министерският съвет прие Наредба за външните експерти при предварителен контрол на обществени поръчки. С правителственото постановление се правят промени и в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП) и Устройствения правилник на Агенцията по обществени поръчки (УП АОП).

Приемането на новата Наредба и направените изменения и допълнения в подзаконовите актове са свързани с промените в Закона за обществените поръчки, обнародвани в ДВ, бр. 86 от 18.10.2018 г.

YouTube

С Наредбата се регламентират изчерпателно условията и реда за включване и заличаване на външните експерти в списъка; определяне на външни експерти за извършване на проверка по конкретна избрана процедура; възлагане и изпълнение на проверката; определяне и изплащане възнагражденията на експертите.

Промените в ППЗОП са свързани с поетапното преминаване към изцяло електронно възлагане на обществените поръчки в страната. Прецизират се разпоредби, за да се уеднакви практиката по прилагане на нормативната уредба в областта (напр. относно опциите и подновяванията, изпращането на информация за включване в т.нар. „черен“ списък на стопански субекти с нарушения и др.). Направени са промени и в начина на деклариране на личните обстоятелства при подаването на Единния европейски документ за обществени поръчки от задължените лица при участието им в процедури.

Предложените изменения и допълнения в Устройствения правилник на АОП произтичат от променените правомощия на изпълнителния директор на Агенцията, регламентирани в ЗОП. За да се осигури тяхното реализиране се прецизират и допълват функциите на отделните дирекции. Установяват се също правила за въвеждане и отчитане на гъвкаво работно време. По този начин се въвеждат необходимите нормативни предпоставки за по-ефективно изпълнение на ролята на АОП като орган със специална компетентност в областта на обществените поръчки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе