Приключи посещението на групата студенти от Тракийския университет в Одрин

Със забавно междучасие в СУ“Христо Ботев“-Разград, в което се запознаха с традициите за празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин, приключи седемдневното посещение в Област Разград на група от 25 студенти от Тракийския университет в Одрин, Република Турция. Домакин на визитата на младите участници в доброволчески проект бе Областният управител Гюнай Хюсмен съвместно със Сдружение „Младежки форум 2001“ и Сдружение „Център за съзидателно правосъдие“. Над 12 учебни заведения, извънучилищни форми на обучение, социални услуги, културни институции в четири населени места в областта посетиха младежите. Запознаха се и с част от туристическите забележителности на Лудогорието.

YouTube

В първия ден от визитата си – 8 февруари – гостите от южната ни съседка бяха посрещнати от Областния управител Гюнай Хюсмен в Областна администрация-Разград. След приветствията последва музикално-визуален поздрав с импресията „Разград – музика и кадър“, представена от диригента на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ Красен Иванов и цигуларката Мила Иванова. В зала 712 на Областна администрация студентите от Турция научиха от етнографа Даниела Ганчева и от децата от Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР Център за работа с деца как се правят мартенички и капанска шевица.

В събота, 9 февруари, бе посещението на Тренировъчната база на футболен клуб „Лудогорец“, където студентите се снимаха с купите, спечелени от „орлите“.
Визитата продължи със спортни дейности, в които се включиха и гостите – в ЦПЛР Ученическа спортна школа „Руси Бухнев“ младите хора и техните ръководители играха тенис на маса и шахмат с децата, занимаващи се с тези спортове. За доброто си представяне ръководителят на групата – експертът от турското Министерство на младежта и спорта Шюкрю Йълмаз – получи медал с логото на УСШ.
В неделя младежите посетиха офиса на Сдружение „Център за съзидателно правосъдие“, където председателят на неправителствената организация Георги Милков ги запозна с дейността на Центъра и актуалните проекти, по които работи. Следобедните часове студентите прекараха в село Йонково, бяха посрещнати в НЧ“Пробуда 1927“ с традиционни местни ястия, срещнаха се за втори път и с Областния управител Гюнай Хюсмен в почивния му ден. Младежите посетиха и ДГ“Кокиче“, тези от тях с таланти в изобразителното изкуство нарисуваха цветни мотиви на една от стените в сградата, а останалите играха с децата в двора на градината, подариха на малчуганите играчки.

Същия ден студентите имаха среща и с районния мюфтия Мехмед Аля.

В понеделник младежите присъстваха на репетиция на сцена „Назъм Хикмет“ към Театрално-музикален център-Разград. Запознаха се с историята на трупата, а репетицията завърши с общо хоро. В същия ден турските студенти посетиха и НПТГ“Шандор Петьофи“-Разград и Филиал Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“, имаха официална среща с началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, а денят завърши с ателие по народни хора с Детска танцова школа „Хорце“.

Във вторник студентите от Тракийския университет в Одрин посетиха ОУ“Св.св. Кирил и Методий“-село Самуил, където подариха на учениците спортни съоръжения и игри, играха шах и волейбол, представиха и традиционни турски игри, художничките в групата показаха на децата тайните на „ебру“ – изкуството да се рисува върху вода, изрисуваха и една от стените в училището с композиция от детски фигури.

Забавни игри и подаръци за всяко дете имаше и в ОУ“Отец Паисий“ и ОУ“Ив.С.Тургенев“ в Разград, където студентите бяха в следобедните часове в същия ден.

В сряда студентите бяха на посещение в Исперих, където посетиха ПГСС“Хан Аспарух“ и Комплекс за социални услуги „Лудогорие“ и се запознаха с образователните и възпитателни дейности в тях.

Днес студентите бяха гости и на децата и учителите от СУ“Христо Ботев“-Разград, които като част от инициативата „Забавно междучасие“ ги запознаха с традициите за празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин.

По време на посещението си в Лудогорието турските студенти посетиха и: Регионален исторически музей-Разград, Етнографския музей, джамията „Ибрахим паша“, Градския парк и други забележителности
Ръководителите на групата благодариха за гостоприемството на Областния управител Гюнай Хюсмен, изразиха готовност за съвместни проекти с институциите и организациите, които посетиха.
Областният управител Гюнай Хюсмен изказва своята благодарност към всички институции и организации, които бяха включени в организацията на посещението, както и на Община Разград за съдействието при настаняването на гостите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе