Подходящи упражнения според възрастта

Факт – никои не обича да тренира. По-важен факт – Упражненията ни правят по-силни и здрави, затова и са толкова нужни и полезни.

През 20-те години

YouTube

Хората сме в абсолютния ни физически връх в средата на 20-те ни години, с най-бързото време за реакция и най-високата максимална скорост, с която тялото ни може да изпомпва кислород до мускулите. Тези показатели започват да намаляват с всяка следваща година. Добрата новина е, че редовната физическа активност може да забави този спад. Изграждането на чистата мускулна маса и костната плътност на тази възраст ви помага да ги запазите в по-късните години. Разнообразявайте тренировките си и ги направете забавни. Опитайте ръгби, гребане или кратки, но много интензивни и строги серии от упражнения.

През 30-те години

За много хора кариерата и семейният живот са в подем през този период от живота, ето защо е важно да поддържаме сърдечносъдовата си система в добро състояние. Ако имате уседнала работа уверете се, че прекъсвате дългите периоди на седене, най-добре тези прекъсвания да са на всеки 30 мин. Тренирайте умно, ако нямате много време, заложете на кратки, но силно интензивни тренировки. Сприновете и колоезденето са добър избор.

За всички жени, и особено след раждането, правете упражнения за тазовото дъно, понякога известни като упражнения на Кегел всеки ден, за да предотвратите инконтиненция (бел. ред. неволно изпускане на урина). Разнообразявайте програмата си, включете например йога един път седмично.

През 40-те години

Повечето хора наддават тегло през 40-те си години. Консултирайте се с инструктор във вашия фитнес и изгответе програма за тренировка, която да попречи за наддаването на теглото или такава за намаляването му. Започнете да тичате, ако вече не го правите. Пилатес пък може да е подходящото средство срещу болките в гърба, които често се появяват в тази възраст.

През 50-те години

През това десетилетие могат да се появят различни болежки, като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Тъй като естрогенът при жени в период след менопаузата намалява, рискът от сърдечни заболявания се увеличава. Правете силови тренировки два пъти седмично, за да поддържате мускулна маса. Препоръчват се упражнения със собствено тегло, като ходенето. Вървете достатъчно бързо, за да се учести дишането ви и да се изпотите. Опитайте и нещо различно – китайската медитация в движение тай чи може да бъде отлична за баланс и релакс.

През 60-те години

Поддържането на високо ниво на физическа активност в тази възраст може да помогне за предотвратяване на рак и намалява риска от развитие на хронични състояния като сърдечни заболявания и диабет тип 2. Физическата активност е с тенденция да намалява с възрастта, така че поддържайте активността си и се опитвайте да се справите с тази тенденция. Опитайте бални танци или друг вид танци – това е забавен и общителен начин да поддържате форма. Включете упражнения за сила и гъвкавост два пъти седмично. Водната аеробика е отлична за тази цел. Не забравяйте и кардио упражненията като бързо ходене.

През 70-те години и след това

Упражненията през 70-те години и след това помагат да преодолеете чувството на отпадналост, а е важно и за когнитивната функция. Силата и тонусът ви бързо намаляват, ако се заседите в този период от живота. Ходете и говорете. Когато роднини и приятели ви посещават, излезте на разходка, та ще ви държи мотивирани и ще подобри здравето ви повече от самотните упражнения. Включете упражнения за сила, баланс и кардио упражнения във вашия режим, но преди това се консултирайте с физиотерапевт или друг професионалист, особено, ако имате някакви хронични заболявания.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе