На 2-ро място сме по претъпканост на жилищата в Европа

снимка: Papalin4o Photography

Процентът на пренаселеност на жилищата в България в градските и селските райони е много висок в сравнение със средния за страните от ЕС-28. По отношение на градските райони и по степен на пренаселеност на жилищата в тях – България е на второ място след Румъния сред страните от ЕС, показват данни от анализ на „Евростат“ за жилищните условия на европейските граждани през 2017 г.

Според анализа близо 48 на сто от българите, които живеят в градски условия са в ситуация на жилищна пренаселеност, докато средният показател за ЕС е 18 на сто, а в Румъния – над 50 на сто, предаде БТА. В селските райони пренаселеността на жилищата у нас е 34%, докато за ЕС показателят е два пъти по нисък и е 17 на сто.

YouTube

На национално ниво 43 на сто българите живеят в пренаселени жилища, докато в ЕС показателят е 16,8 показват данните на европейската статистика.

Според данни на НСИ, изнесени от „Монитор“, у нас има около 3,9 милиона жилищни единици за 3 милиона домакинства. Този факт на пръв поглед предполага „излишък“ на жилища у нас, но в същото време около 1,2 милиона от тези жилищни единици у нас са необитаеми.

Само в столицата броят на незаетите жилища е около 150 хиляди, което е приблизително една четвърт от общия жилищен фонд в града. Дори и в гъсто населени области като Пловдив и Варна има нива на незаетост на жилища съответно 26 и 30 на сто. Така в действителност 3 милиона български домакинства обитават около 2,7 милиона жилищни единици. Около един милион българи, или близо 15 на сто от населението у нас, живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. С други думи, „удвояването или утрояването“ на домакинствата в едно жилище е често срещано явление, особено сред домакинства с по-ниски доходи и в по-големите градски центрове – там често 3 поколения живеят в малък апартамент от 60 кв. м.

В пренаселени жилища живеят най-често домакинствата в риск от бедност, които са почти половината от населението у нас, а също и около 80 на сто от децата под 16 години, както и 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години. Също в пренаселени жилища живеят 82 процента от наемателите у нас, които плащат пазарен наем, докато в ЕС показателят е едва 30 на сто. Близо половината от собствениците на жилища у нас, които имат ипотека или заем живеят в пренаселени условия /за ЕС показателят е 8 на сто.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе