Българските общини дават до 2000 лв. за първо бебе

От 200 до 2000 лева помощ плащат общини у нас за новородено бебе.

Кандидатите трябва да отговарят на определени условия, сред които жителство, образование и платени данъци, проказа проучване на „Труд”.

YouTube

300 лева за всяко новородено ще дава от тази година община Монтана. За второ бебе пък ще се полагат 500 лева. Това гласува на последното си заседание Общинският съвет. Така Монтана стана първият областен град, въвел паричните стимули като част от мерките на администрацията за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографския срив в региона.

Гласуваните суми в Монтана ще се отпускат при определени условия – на родители, които са навършили 18 години, имат поне средно образование, регистрирани са по постоянен и настоящ адрес в Монтана и не дължат данъци, такси и на общината.

За по-малките общини практика да се подпомагат семейства за първата им рожба не е новост. Първенец е Несебър. Там от 8 години се отпуска парична премия от 2000 лв. за двойките с репродуктивни проблеми или имащи новородено бебе. Условията са: поне един от родителите на новороденото или осиновеното дете да е с постоянен адрес в община Несебър не по-малко от 5 г. назад; новороденото или осиновеното дете също да е жител на територията на морската община.

В стремежа си да подсетят местните хора за плащането на данъци, което е едно от условията в някои общини за изплащане на помощ за новородено, в Монтана администрацията разчита на куче със звънче.

В София преди дни общинските съветници от ВМРО внесоха доклад за програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на общината. За първо дете еднократната помощ за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв. Условията, на които трябва да отговарят родителите, за да получат помощ при раждане или осиновяване на дете, е да имат завършено средно образование, както и постоянен или настоящ адрес на територията на София съответно за последните 2 или 3 години.

Бургас бе първата община в България, чийто Общински съвет взе решение да се отпускат по 2000 лева в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. Парите са за инвитро процедурите. Желаещите да се включат в тази програма са много. Те се пресяват от специална комисия на местния парламент, която после ги предлага за гласуване.

Желаещите да се включат в програмата за инвитро са много. „За 2019-а има 20 молби за подпомагане“, каза Милен Ненчев, председател на Комисията за инвитро процедури в Общинския съвет. Миналата одобрените са били 35.

Междувременно ражданията в Бургас бележат ръст. Нещо повече, от държавната болница УМБАЛ съобщиха, че за първите месеци на тази година има бум на близнаци, какъвто не помнят от години. Осем двойки близнаци са родени само за 10 дни в УМБАЛ Бургас. Годишно на бял свят идват около 30 двойки, а сега една трета от тях са родени още в началото на годината, съобщиха лекарите.

Еднократна помощ от 500 лв. дава община Девня за всяко новородено бебе, независимо кое поред е то в семейството. Условието е родителите да имат адрес на регистрация на територията на общината и да са пълнолетни, съобщи кметът Свилен Шитов.

За да стимулира младите семейства, общината е премахнала и таксите за детски градини. Такива няма и в общините Вълчи дол и Дългопол. Във Варненско бонус за раждане на дете дава и Ветрино. Пълнолетните родители получават от 150 до 500 лв. Размерът на еднократната помощ е по-висок за второ и трето дете и се определя според образованието – основно, средно или висше, като най-много пари се дават на майки, завършили университет.

Помощи за новородени преди време отпускаше и Бяла, но екстрата вече е премахната. „Установихме, че се превърна в бизнес, а и родителите не харчеха парите по предназначение“, обясни кметът Анастас Трендафилов.

В Аврен също не подпомагат новородените, но местната хазна покрива семестриалните такси на всеки абитуриент, приет във висше училище. „Така стимулираме младите да се образоват и да се реализират“, коментира кметът Емануил Манолов.

Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев стана инициатор за стимулиране на раждаемостта, като през 2016 години учреди наградата „Родител общинар“. Градоначалникът раздава специалните отличия на служителите си, които са станали родители. Идеята за нетрадиционната церемония възникнала спонтанно, като управникът на възрожденското градче решил да започне инициативата от собствените си служители.

До момента са връчени общо 10 награди. Някои от двойките са създали семейства, като са се запознали на работното си място в кметството и дори вече имат деца. На младите родители кметът връчва специален плакет

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе