Община Разград отбеляза Националния празник на България – 3 март

Днес Община Разград отбеляза Националния празник на България – 3 март на площад „Възраждане”. Присъстваха кметът д-р Валентин Василев и заместникът му Ердинч Хасанов, народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова, областният управеител Гюнай Хюсмен и заместниците му Евгени Драганов и Нурие Црънгалова, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, общински съветници, граждани.

YouTube

Тържеството започна с издигане на националния флаг от двама от новите почетни граждани на Разград – Здравко Душков и Здравко Занков.

За пръв път в Разград 3 март се отбелязва с представяне на исторически събития от групи за възстановки. Бяха представени три събития: битката край село Езерче от юли 1877 г., посрещането на освободителите в Разград и подписването на Санстефанския мирен договор.

Близо 60 реенактори от трите клуба участваха, като към тях се присъединиха и артистите от Капански ансамбъл – Разград. Възстановката бе зрелищна, с декори и костюми, драматична музика, с оръжия, които възпроизвеждаха звуци от изстрели, тя се разигра по целия площад «Възраждане» пред многобройна публика. Събитието бе предавано пряко по Българска национала телевизия.

Във възстановката под надслов „Освобождение” участваха сдружение „Жива история”-Шумен, национално дружество „Традиция”-Шумен и сдружение „Клуб Миноносец Дръзки”-Варна.

С тържествено слово на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев бяха поздравени всички присъстващи.

«141 години ние сме свободни. Но този жадуван идеал не ни беше даден даром. Той бе извоюван. Изстрадан! Мъката и сълзите на цял народ се превърна в сила. Те бяха трансформирани в куршуми, смели решения и велики битки. А след тях остана Свободата! Длъжни сме да я пазим, да не я оскверняваме и да не позволяваме да я изгубим отново», каза д-р Василев в словото си.

След празничната реч на кмета бяха връчени благодарствени грамоти от Сдружение „Жива история“, а честването завърши с ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението.

Венци и цветя поднесоха народни представители, представители на държавни, общински, политически, неправителствени институции и организации, деца от училища и детски градини, спортни клубове, граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе