Днес Дмитрий Медведев пристига в България

По покана на министър-председателя Бойко Борисов на официално двудневно посещение в България днес пристига председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Визитата на руския премиер ще започне с церемония по официалното му посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. „Св. Александър Невски“ в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

YouTube

Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

Президентът Румен Радев ще приеме днес на „Дондуков“ 2 министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Държавният глава и гостът ще разговарят на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации.

Във вторник, 5 март, министър-председателите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

От 1993 година досега е имало три официални или работни посещения на премиерите на Русия в България и 11 визити на български министър-председатели в Москва.

От 18 до 20 май 1995 г. в София и Варна на официално посещение е министър-председателят на Русия Виктор Черномирдин. По време на визитата са подписани 14 документа за сътрудничество.

От 19 до 20 октомври 2004 г. в София на официално посещение е председателят на правителството на Русия Михаил Фрадков. Това е първото посещение в България на руски премиер след деветгодишно прекъсване.

На 13 ноември 2010 г. министър-председателят Владимир Путин е на еднодневно официално посещение в София по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Посещението е по повод 130-годишнината от Освобождението на България от османско иго.

От 19 до 20 април 1993 г . в Москва на официално посещение е министър-председателят Любен Беров.

Премиерите Жан Виденов и Сергей Станишев са направили по три посещения в Русия.

През 1995 година премиерът Жан Виденов прави две посещения в руската столица. От 8 до 10 май 1995 г. той е в Москва по официална покана за честване на 50-годишнината от разгрома на хитлерофашизма, а на 18 септември е на работно посещение по покана на министър-председателя Виктор Черномирдин.

От 14 до 15 март 1996 г. Жан Виденов отново е на официално посещение в Москва, където се подписват редица документи в областта на енергетиката, селското стопанство, отбраната, икономиката и в социалната сфера.

От 14 до 16 април 1997 г. в Москва на работно посещение е министър-председателят Стефан Софиянски. Подписани са: Споразумение за развитие на система от газопроводи за транзитиране на руски природен газ през България и доставка за потреблението в България, съвместна Декларация в областта на либерализирането на двустранната търговия; разменени са ратификационни грамоти за влизане в сила на Консулската конвенция, Подписан работен план за консултации между

Министерство на външните работи на България и Министерство на външните работи на Русия.

От 6 до 8 юни 1999 г. в Москва на посещение е министър-председателят Иван Костов. Подписани са пет двустранни документа: Междуправителствено споразумение за сътрудничество и взаимопомощ в борбата с незаконните финансови операции и прането на пари и четири междуведомствени спогодби относно стандартизацията, метрологията, статистиката и правосъдието.

От 3 до 6 юни 2002 г. в Москва на официално посещение е министър-председателят Симеон Сакскобургготски. Подписани са: Декларация за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, Допълнение към Спогодбата от 1995 г. за уреждане на взаимните финансови вземания между България и Русия, Споразумение за сътрудничество между министерствата на културата на България и Русия.

От 6 до 8 май 2007 г. в Москва на работно посещение е министър-председателят Сергей Станишев по покана на председателя на правителството на Русия Михаил Фрадков. В рамките на визитата са подписани са четири споразумения в сферите на туризма, икономиката, защитата на класифицираната информация и защитата на интелектуалната собственост.

Сергей Станишев посещава руската столица и на 14 януари 2009 г. във връзка с проблемите с доставките на газ от Русия за Европа. Договореност за „осъществяване на спешна визита“ е постигната в телефонен разговор на 13 януари 2009 г. между Сергей Станишев и министър-председателя на Русия Владимир Путин.

Четири месеца по-късно същата година Сергей Станишев прави визита в Русия, в рамките на която е парафирано споразумение между „Газпром“ и Българския енергиен холдинг за сътрудничество по проекта „Южен поток“.

От 30 до 31 май 2018 г. в Москва на посещение е министър-председателят Бойко Борисов. В придружаващата го делегацията са включени заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България. През 2017 г. тя има 2.7 процента от износа и 10.3 процента от вноса. България заема около 1 процент от външнотърговския стокообмен на Русия.

През 2017 г. двустранният стокообмен възлиза на 4286.9 млн. щ.д., износът е 811.5 млн. щ.д., вносът – 3475.4 млн. щ.д., а салдото е отрицателно – 2663.9 млн. щ.д. Структурата на износа е разнообразна, докато в структурата на вноса преобладават енергоносителите – 80.0 процента – сурови нефтени масла, нефтен газ и нефтени масла. Данните за 2017 г., сравнени с тези от 2016 г. показват, че стокообменът се е увеличил с 41.6 процента и е 6.7 процента от общия стокообмен на България. Износът от България се е увеличил с 87.0 процента и е 2.7 процента от целия износ на България. Вносът от Русия се е увеличил с 34.1 процента и е 10.3 процента от целия внос на страната

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе