Николай Нанков, Валентин Василев и Гюнай Хюсмен участваха в граждански диалог в Разград

На среща със заместник-министъра на регионалното развитите и благоустройството Николай Нанков граждани,  представители на бизнеса, на общините, на държавните институции проведоха дискусия в конферентната зала на х-л „Централ”. Срещата бе открита от кмета на Община Разград д-р Валентин Василев. Нещата, които днес ще дискутираме са важни, каза на откриването кметът и допълни:”Покрай фалшивите новини, които зачестиха, тук можете да черпите информация от извора. Само  в Община Разград от МРРБ през последните три години са наляти близо 12 млн. лв. – за саниране на жилищни  сгради, за подмяна на водопроводната мрежа, за рехабилитация на улици.”

Областният управител Гюнай Хюсмен също участва в дискусията, той обобщи колко средства са постъпили през последните години в областта от МРРБ – над 38 млн.лв.

YouTube

Други участници в диалога с гражданите бяха заместник-кметът Галина Георгиева, заместник областният управител Нурие Цръгалова, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, общински съветници, заместник-кметове на общини, директорите на „Водосабдяване Дунав” и Областно пътно управление.

„Поставихме началото на устойчива пътна система. Освен ново строителство и рехабилитация на пътища, ние се ангажираме с поддържането им. През следващите години ще усетите дългосрочния ефект от тази политика. А планираме да ремонтираме 3 пъти повече пътни отсечки.”, каза Николай Нанков. Той посочи и кои пътища предстои да бъдат напълно рехабилитирани през 2019 г.: Кубрат-Тутракан, Пристое-Подайва-Къпиновци-Лъвино, Разград-Тутракан. 40 млн.лв. са отпусати за ОП”Регионни в растеж” за област Разград, 6 058 988 лв. е инвестицията в завършените сгради по Националната програма за енергийна ефективност.

По време на дискусията общинското ръководство също постави въпроси към зам.-министър Нанков. Зам.-кметът Галина Георгиева сподели за необходимостта от асфалтиране на два пътни участъка от републиканската пътна мрежа – към „Амилум България” и изхода към Търговище, а кметът д-р Василев обясни, че, въпреки че градската пречиствателна станция, която е общинска, но е дадена за стопанисване, поддържане и експлоатация на „Водоснабдяване-Дунав” ЕООД Разград работи добре в момента, тя има нужда от  рехабилитация. Градоначалникът призова да бъде намерен вариант за решаване на проблема, който не позволява да бъдат реализирани проекти в тази сфера в Разград, а именно отказът за присъединяване на община Исперих, обслужвана от „ВиК” ООД, гр. Исперих, към Асоциация по ВиК –Разград. В резултат на отказа общините нямат възможност да кандидатстват за финансиране на обекти с европейски средства, а това лишава и Община Разград  от възможността да реализира своите проекти и подобрения при ВиК инфраструктурата.

Въпроси от публиката имаше за различни пътни участъци в областта, свързани с дейността на министерството.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе