Държавата готви ново отлагане на електронните документи за самоличност

Държавата се готви да отложи отново въвеждането на електронните документи за самоличност.

Пред форума за електронното управление вицепремиерът Томислав Дончев каза, че държавата ще запази съществуващите системи за електронна идентификация, предаде БНР.

YouTube

Въвеждането на електронните документи беше отложено за пореден път с промени в закона миналата година и сега срокът е 1 януари 2020 г.

Вицепремиерът Томислав Дончев изрази увереност, че МВР ще се справи с поставения по-дълъг срок, но направи уговорката, че дори МВР да успее, подмяната на документите няма да стане изведнъж. Поради тази причина е нужно до въвеждането на новите електронни документи да бъдат „мобилизирани всички досега съществуващи системи за електронна идентификация“.

Още миналата година МВР обещаха, че ще направи всичко възможно, за да спази дадената му допълнителна година срок за новите документи.

Няма данни какво е направено досега. Законодателните инициативи за електронните услуги изпреварват значително технологичната готовност на администрациите за прилагането им, отчетоха пък от Сдружението на общините.

Софтуерните лицензи и липсата на желание за електронизация остава проблем. От Агенцията за електронно управление пък смятат, че тази година може да бъде изградена облачната инфраструктура, върху която да бъдат разположени съществуващите в момента и новите информационни системи на централните и общински администрации.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе