Кога е най-добре да приемаме въглехидрати?

Не всички въглехидрати са еднакви. Комплексните или наричани още сложни въглехидрати, изискващи повече време за обработка, предполагат и по-дълго освобождаване на енергия през деня. Това допринася за поддържане на стабилни нива на кръвна захар и инсулин, което е важно в превенцията на диабета, поддържането на нормално тегло и осигуряване на достатъчно енергия за трениращите хора.

Времето, в което консумираме въглехидрати, е ключово. То е от значение, защото тялото ни не обработва тези съединения еднакво добре през цялото денонощие. Инсулиновата чувствителност е по-добра сутрин и след физическа активност. Това означава, че е най-добре да консумираме въглехидратите в тези времеви отрязъци от своето ежедневие.

YouTube

По този начин се избягват резки спадове и скокове в нивата на кръвната захар и инсулина в тялото, което води до внезапна умора и изтощение, както и повишен риск от поява на диабет тип 1 или 2.

Кога е най-удачно да приемаме въглехидрати?

За закуска

Когато консумирате въглехидрати на закуска давате възможност на организма си да ги обработи и усвои през целия ден, за да ги трансформира в енергия. Най-добрите и подходящи за закуска полезни въглехидрати са съдържащите фибри и растителни протеини като овесени ядки, плодове, бадемово масло, зеленчуци.

След тренировка

Другият особено подходящ момент за консумация на въглехидрати е след тренировка. Въглехидратите са необходими за възстановяване на енергийните нива в тялото. Нужни са още, защото попълват запасите от гликоген, който помага за по-добро възстановяване на мускулите след натоварване.

Подходящи са смутитата с плодове, протеинов прах, които дават тласък на естествените захари в организма, както и изграждането на мускула след физическа активност. Подходящи са още киселото мляко, плодовете, медът, които също осигуряват тези вещества след тренировка.

В следобедните и вечерните часове не се препоръчват простите въглехидрати. Допускат се някои от сложните, но в малки количества и в комбинация с чисти протеини без наситени мазнини.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе