Прост начин, с който ще помогнем на децата да растат по-щастливи

Водещ експерт във възпитанието размишлява върху въпроса как насочването на вниманието върху грешките на децата може да повлияе на начина, по който възприемат света в бъдеще. Обърнете внимание на тези разсъждения, които си струват да се замислим.

Дъщеря ми от малка не ходи на училище. Тя се обучава у дома. Вижте как изглежда тетрадката ѝ след упражненията по писане.

YouTube

Забелязвате ли разликата? Не подчертавам грешките ѝ с червено. Използвам зелено, за да подчертавам примерите, в които се е справила най-добре. Дъщеря ми обича този подход. Тя винаги ме пита „Мамо, кое съм направила най-добре?“ Тя е особено щастлива, когато напиша думичката „перфектно“ до нещо, което е направила.

Каква е разликата между подчертаването на грешките и фокуса върху постиженията?

  1. Спомняте ли си как възприемахте грешките, които ви подчертаваха в училище? Помните ли верния отговор отвъд червената химикалка? Разбира се, че не. Като дете човек автоматично се концентрира просто върху отбелязаните грешки. И усещането не е приятно.
  2. Какво ще се случи обаче, ако се концентрираме върху добрите моменти от работата на детето? Това го кара да се чувства съвсем различно – и с времето започва да тълкува нещата, които му се случват, по различен начин. Ако децата виждат къде са се справили добре, те несъзнателно ще се опитват да го повторят, защото искат отново да получат похвала. Този подход кара детето не да избюягва грешките, а да се стреми към по-добро.

Но тук има нещо по-важно. Как подчертаването на грешките продължава да се отразява в зряла възраст. Отговорът е очевиден. Именно в детството развиваме тенденцията да обръщаме внимание на недостатъците, грешките и това, което ни прави „лоши“. В това ни помагат учителите с техните вездесъщи червени химикалки и родителите, които непрекъснато ни казват какво не трябва да правим.

Всичко това води до поколения от хора, концентрирани върху негативното и недоволни от себе си – и на свой ред, от живота.

Това, върху което фокусирате вниманието си, се превръща в нещо повече. Това, върху което фокусирате вниманието си, придобива по-голямо значение за вас и за хората около вас.

Затова запомнете – може би е време да започнем да използваме зелена, а не червена химикалка. Гаратирам ви, че дори да не посочват грешките на децата си, те постепенно ще започват да ги избягват от само себе си – защото ще знаят как да се стремят към най-доброто.

Автор: Татяна Иванко

Източник: Bright Side

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе