Мръсният въздух вече убива повече хора от пушенето

Ново изследване, публикувано в European Heart Journal, сочи, че мръсният въздух вече убива повече хора, отколкото тютюнопушенето, пише obekti.bg.

Екипът, ръководен от института по химия на „Макс Планк“, установява, че всяка година почти 9 млн. души умират преждевременно заради лошото качество на въздуха – почти два пъти повече спрямо предишните изчисления, пише Обекти;

YouTube

Миналите проучвания показваха, че смъртните случаи в световен мащаб са 4,5 млн. Според новия подход на изчисление обаче вероятно става дума за 8,8 млн. Само в Европа смъртните случаи на година са 790 000.

„За да придобием по-ясна представа – мръсният въздух причинява повече смъртни случаи на година, отколкото тютюнопушенето, което, според Световната здравна организация, е отнело живота на 7,2 млн. души през 2015 г.“, казва проф. Томас Мюнцел, един от съавторите на изследването от отдела по кардиология към университетският медицински център в Майнц, Германия.

„Можете да спрете тютюнопушенето, но мръсният въздух е неизбежен.“

Защо новите статистики варират толкова много спрямо предишните?

Новият метод подхожда многостранно към проблема и комбинира данни от нивата на замърсяване в отделните страни, въздействието върху здравето, което те оказват, както и множеството фактори, свързани с проучваното население (например гъстота, възраст и качество на здравеопазването).

Повечето смъртни случаи в Европа (около 40-80 процента) са били свързани с кардиоваскуларни проблеми (например инфаркт или инсулт). Мръсният въздух може да окаже въздействие върху сърцето и кръвообращението по най-различни начин – например като увреди стените на кръвоносните съдове и ги направи по-тесни. Може да навреди и на нормалното функциониране на сърцето, като направи кръвта по-пр-предразположена към съсирване.

Изследователите казват, че новото изследване е разглеждало най-вече ефектите, които частиците PM2.5 оказват. Това са микроскопични частици, по-малки от 2,5 микрометъра (или 0,0025 от милиметъра), които могат да проникват в дробовете ни и да навлизат в кардиоваскуларната система. Много опасни PM2.5 частици се освобождават от автомобилите, при горенето на дървета, в индустриалното земеделие и горенето на изкопаеми горива. На базата на новите открития екипът препоръчва на Световната здравна организация да промени здравните си постановления, свързани с безопасните нива на PM2.5.

„Тъй като по-голямата част от замърсителите на въздуха в Европа са вследствие от горенето на изкопаеми горива, трябва незабавно да преминем към използването на други източници на енергия – коментира проф. Джос Леливелд от института по химия на „Макс Планк“. –Когато използваме чиста и възобновяема енергия, ние не само изпълняваме Парижкото споразумение и намаляваме ефектите върху климата, но и намаляваме замърсяването на въздуха и свързаните с него смъртни случаи в Европа с до 55 процента.“

Източник: ОБЕКТИ.бг

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе