Очаква се увеличение на таксите за шофьорските курсове

Увеличение на таксите за шофьорските курсове предвиждат от бранша.

Причината е решение на Министерския съвет за промяна в начина на обучение на желаещите да получат разрешение за шофиране на моторно превозно средство.

YouTube

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов обясни, че промените са вследствие на новата рамка на Европейската комисия с оглед намаляване на произшествията на пътя и преразглеждане на системата „водач-път-автомобил“, които да доведат до нулева смъртност до 2050 година.

„България, като член на ЕС, е длъжна да се съобрази с тази рамка и във всичките три насоки да даде своя принос за общата концепция – намаляване на жертвите по пътя“, посочи Иванов в „България сутрин“, предаде Bulgaria ON AIR.

По думите му с това решение би трябвало до края на март да се анализират учебните документации за обучение на водачи от 17 категории – от А1 до трамваите, които са последната категория.

Създадена е работна група от експерти на министерствата на образованието и транспорта, висши учебни заведения и представители на браншовите организации за обучение на водачи.

„Времето за изпълнението на министерското решение е съкратено, но смятаме, че с динамиката, с която се действа, до края на месеца ще имаме три нови фактора в обучението на водачи на три категори – А1, А и Б. Това са основните участници в движението на нашите пътища“, обясни Иванов.

Акцентирало се на повишаване на броя на учебните часове за леките автомобили. Препоръка на ЕС е те да се вдигнат до 50 часа, в момента са 31.

Ще бъдат вкарани и съвсем нови методи в обучението на мотористите – определен брой изпитни тестове, които ще бъдат извадени от категория Б.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе