Как безсънието вреди на тялото ни

Продължителната липса на достатъчно сън може да окаже дълбок ефект върху вътрешния начин на работа на тялото.

Това твърдят британски изследователи, цитирани от Би Би Си. Те са открили, че стотици гени се променят, когато човек сведе съня си до по-малко от 6 часа дневно в продължение на седмица. Целта на проучването им е била да изброи как точно недоспиването променя човешкото тяло.

Учените са потвърдили, че сърдечните болести, диабетът, наднорменото тегло и лошата мозъчна функция са свързани с недостига на сън. Повече от 700 гена се променят, заради недоспиването. Всеки от тях съдържа „инструкции“ за изграждане на протеин. Гените, които стават по-активни, произвеждат повече протеини, от което се променя химията на тялото.

Междувременно работата на естествения часовник на организма се нарушава. Някои гени се стопяват и избледняват в активността на човека по време на деня. Засегнати са също защитата на имунната система и начинът, по който тялото отговаря на увреждания, наранявания и рязък, висок стрес.

„Явно е, че сънят е от критично значение за възобновяването на тялото и поддържането му във функциониращо състояние. (…) Не можем да запълним или заместим нови клетки (по друг начин), защото това ще доведе до дегенеративни заболявания”, коментира един от авторите на изследването – проф. Колин Смит от Университета на Съри в Англия.

Той отбелязва, че мнозина днес преживяват повече от седмица с по-малко от 6 часа сън дневно, какъвто е експерименталният диапазон на опита, което означава, че промените в тялото на стотици хора заради системно недоспиване са нещо често срещано в съвременните общества.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе