Защо асансьорите в цялата страна може да останат без поддръжка?

Снимка: monitor.bg

След 5-6 години цели региони в България и десетки хиляди асансьори ще останат без поддръжка.

Проблем има дори и в София, защото кадрите трудно се намират и не са много хората, които да искат и да могат да поддържат асансьори.

YouTube

Друга причина за това е, че има прекалено много асансьори, които са в експлоатация от 50-60 години, в ужасно състояние и просто няма как да бъдат поддържани, а собствениците им не правят нищо, за да ги модернизират или подменят.

„Трябва някой да се грижи за асансьорите. Повечето асансьори са стари. Представете си да търсите майстори, които да поддържат „Москвич“ от 60-те години“, каза Николай Маринков от Българската асансьорна асоциация в ефира на „България сутрин“, предава Bulgaria ON AIR.

Той направи още един паралел между асансьори и коли. Маринков обясни, че вече модерните асансьори също могат да се диагностицират лесно – само чрез компютър, по подобие на диагностиката на колата, която веднага показва къде е проблемът, но по думите му при съоръжения на десетки години това няма как да се случи.

Много хора напускат професията или въобще не са привлечени от нея, защото отговорността за техниците е една и съща при модерен или стар асансьор, а с тези от преди няколко десетилетия инцидентите са много по-вероятни.

„Ключовото е, че трябва да има държавни политики. В България техническото образование беше почти съсипано. Трябва да се подготвят в училищата хора с техническо образование“, добави още Николай Маринков.

Има реална опасност цели областни градове в страната да останат без техници. Това е проблем и в София, където също има стари сгради, а техниците, които днес работят, казват, че са завършили училища, които вече ги няма.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе