Тази седмица в Разград награждаваме участниците в два конкурса

Днес, 26 март, в Община Разград на пресконференция главен експерт „Култура“ Виолета Антонова, директорът на ЦПЛР – Център за ученическо, техническо и научно творчество Цветанка Русева, директорът на Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“ Деян Денчев и уредникът на къща-музей „Димитър Ненов“ Нели Николова представиха две културни събития насочени към младите хора в Разград. Това са VII Национален ученически журналистически конкурс на името на Григор Попов и седмото издание на Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. И двата конкурса целят да стимулират младите хора да се посветят на изкуството и да развиват своя талант. Надяваме се, че по време на изявите ще открием съвременните прототипи на двамата именити разградчани – Григор Попов и Димитър Ненов, каза Виолета Антонова пред медиите.
Подробности за Националния конкурс за млади журналисти „Григор Попов“ представи Цветанка Русева.

Журналистическите материали, които са оценявани, са 280, изготвени от 164 участници и 39 колектива. Участниците са от 20 области и 30 населени места. Две комисии от местни журналисти ще оценяват материалите. За радиожурналистика в журито влизат Валентина Колева, Марина Бенова и Дамян Христов, а в публицистика – Иван Джебаров, Галина Маринова и Димитър Петров.

YouTube

Тази година голямата награда на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев – плакети с лика на Григор Попов, ще бъде връчена на индивидуален участник и на два колектива.
Награждаването ще се състои в залата на Разградска филхармония в петък – 29 март, от 15.00 часа.

За седма поредна година се провежда и Националният конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Той бе представен от директора на МШ „Илия Бърнев“ Деян Денчев. Конкурсът ще се проведе на 30-31 март, като в него участват 22 млади пианисти от цялата страна – Разград, Габрово, Силистра, Сливен, Шумен, Казанлък. Тази година има и две деца от Санкт Петербург, Русия, които ще участват в първа и трета възрастова група. Денчев уточни, че целта на конкурса е да се превърне в международен. Откриването ще бъде в събота от 10.00 ч. по традиция в къща-музей „Димитър Ненов“, като Нели Николова поясни, че идеята е младите хора да се запознаят отблизо с живота на именития творец в родната му къща.
Журито, което ще оценява участниците, е в състав: председател Евгени Желязков, проф. Албена Димова, Ваня Пешева и доц.д-р Александър Василенко.

Награждаването на призьорите ще бъде в неделя – 31 март от 14.00 часа в залата на Народно читалище „Развитие 1869“, след което ще се състои галаконцертът на лауреатите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе