Глобяват лекари за фалшиви имунизации

Това, че антиваксърът е хванал варицела, е много показателно, че живият живот ни казва къде е истината, колкото и да се разпространяват конспиративни теории, каза д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, относно случай в Италия, при който най-върлият местен привърженик на движението срещу ваксини хванал шарка. В сутрешния блок на Нова телевизия д-р Кунчев коментира искането на здравните власти Здравната каса да спира парите на лекари, които издават фалшиви документи за направени имунизации.

Според него спирането на детските помощи при липса на имунизации е работило 1-2 години. Ефектът обаче се изчерпал поради две причини. Първо такава бележка по закон се изисква веднъж годишно и след това в целия период на тази година, ако детето е във възраст 1-2 години, когато са масово имунизациите, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца. Второто е, че както винаги в България намираме начин да заобиколим закона – тоест, издаваме фалшиви бележки, заяви той.

YouTube

Главният държавен здравен инспектор смята, че когато един лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи. Кунчев каза, че никога няма да бъде санкционирано такова лице. Предпочитайки, обаче да излъжеш системата, себе си и детето правиш много лоша услуга на обществото – ние приемаме за предпазени деца, които реално не са, допълни той.

Д-р Кунчев сподели, че се прави проучване на деца заболели от морбили в областите Благоевград и София, които би трябвало да имат имунизации, но изследването на антителата спрямо предполагаемата 3-ната ваксина морбили-паротитробиола доказвала липсатата на антитела спрямо болестта. Това означавало, че тези деца реално не са имунизирани.

Няма как да разберем, ако детето не се разболее. Не е оправдано да се правят масови изследвания. Обикновено нарушенията се случват в ромските общностти, тъй като те оказват доста голям натиск върху личните лекари. Може би някъде има и подкупи. Където намерим системо нарушение, касата ще си вземе парите обратно и после ще развали договора. Като престъпление това вече е обект на разследване и от други органи, каза инспекторът.

По думите му, когато двете страни (лекарската и родителската) са участвали в практика, която той нарече корупционна, много трудно се установява какъв е точно случая. Затова сега правили необходимите проучвания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе