Българите ядат най-малко плодове и зеленчуци от всички в ЕС

Страната ни се нарежда в дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г.

Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.

YouTube

Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. /или по 4 кг месечно/ и по 68 кг зеленчуци – по около 6 кг на месец.

Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове – 14 кг на година, както и на дини и пъпеши – 13 кг, ябълки – 11 кг, грозде – 2 кг, круши – едва 1 кг и др.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите – 20 кг за цялата 2017 г., краставици – 10 кг, пипер – също 10 кг, зеле – 6 кг, друг вид зеленчуци – 13 кг и др.

Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите – 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви – около 12 кг на година.

Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове – най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг и др.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът – по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.

През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза /27 процента/ са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37 процента от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата.

Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия – 85 на сто от населението и в Португалия – 81 процента. За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС – в три държави-членки по-малко от 40 процента от населението е консумирало ежедневно плодове: Латвия – 35 процента, България и Литва – и двете по 37 процента, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове.

В сравнение с консумацията на плодове, доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден – 23 процента, а около 40 процента консумират зеленчуци веднъж на ден.

Своеобразни лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС се явяват две държави – Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден – и в двете страни по 84 на сто.

В дъното на тази класация има пет държави, където по малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци – Унгария /30 на сто/, Румъния /41 на сто/, Латвия, Литва и България – по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе