Френска реч изпълни Тийн зоната в Библиотеката

Сдружение „Приятели на Франция – Разград” по интересен начин се вписа в Маратона на четенето. Новата стихосбирка на Цонка Донева предстои наесен да бъде представена в Шалон-ан Шампан.

Членове на Сдружение „Приятели на Франция – Разград” се включиха в тазгодишното издание на Маратона на четенето. В Тийн зоната на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” Цонка Донева и съмишленици избраха да прочетат откъси от романа на родения в Шалон-ан Шампан Камий Брюнел „Войната на животните”. Той е на 33 години, завършил е съвременна литература в Сорбоната. Живее в Париж и се занимава с кинокритика. Пише статии за филми, като се спира на участието на животните в тях. Има рубрика „Животните от кафето” в сайта „Café des images”. Води курс „Животните, филмите и вегетарианците: тайно представяне на вегетарианеца в киното”. През 2011 г. публикува есето „Въображаемият живот на Лотреамон”. През 2018 г. излиза романът му „La guerilla des animaux” („Войната на животните”). Този роман е номиниран за наградата „Най-добър роман на екологична тема за 2018 г.”

YouTube

Всеки един от членовете на Сдружението с особено вълнение прочете откъс на френски, като Цонка Донева успя по интересен начин да обхване основните моменти в романа. Той показва как един млад французин от бодлеров тип се превръща във фанатичен защитник на животните.

Любопитен момент за автора на романа е че семейството му е посещавало няколко пъти Разград, тъй като майка му Лиз е член на Комитета по побратимяване Шалон – Разград.

Стана ясно, че в градската библиотека на Шалон-ан Шампан на 6 септември тази година ще бъде представена стихосбирката на Цонка Донева, като част от инициативите по време на гостуването на Разградското сдружение в побратимения град.

Главният библиотекар Галя Ралева връчи на Сдружението Грамота за активно участие в Маратона на четенето, както и на 15-годишния Божидар Драганов, който усилено и с желание изучава френски език.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе