МВР със съвети за предстоящите Великден и Гергьовден

Препоръки за безопасност по време на Великденските и Гергьовденски празници

Внимавайте за джебчии!

YouTube

Джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните.

• Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.

• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчията ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

• За да бъде разкрита джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или незабавно подаване на сигнал в най-близкото районно управление на МВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Ако отсъствате от дома!

• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.

• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.

• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати. В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

• Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

• Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено – тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени.

• Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки – са най-атрактивни за крадците, заради високите изкупни цени на медните отпадъци. Дръжте ги в добре укрепени помещения.

Сигурност на автомобила!

Паркирайте колата си на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.
Не оставяйте в автомобила си на видно място лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто-CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Не пропускайте да ги вземете със себе си, когато слизате от автомобила.

Шофирайте внимателно по празниците! Ако ви предстои пътуване:

• Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване по пътищата. По-добре е да пътувате в светлата част на денонощието.

• Преди да тръгнете на път уверете се в изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките,
проверете ги отново.

• Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.

• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало. Имайте предвид, че след употребата на алкохол, като собственик на автомобила лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или подпийнал водач като вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана , още преди да сте пил алкохол предоставете ключовете на автомобила на съпругата си или на човек, който не би допуснал това нарушение.

• При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на пътното платно с риска да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте полицията на тел. 112. Незабавно сигнализирайте полицията при опити на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

• Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохол или деца, които могат внезапно да се появят пред автомобила.

• Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

• Непременно поставяйте предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

• При предприемане на дълго пътуване имайте предвид също, че след зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране.

• По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

• По обилно наводнени пътни платна се движете със значително намалена скорост. Ако гумите са поизносени, има заплаха от т. нар. “аквапланинг” – автомобилът да стане неуправляем върху водния клин между гумите и настилката.

• От обилните валежи и от течаща вода от топящия се сняг по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци.

• Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да вземат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни лица.

• При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.

• Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе