Великденски крос ще се проведе в Разград за шести път

Замисленото като градски празник събитие ще стартира за поредна година с музика, настроение и участници, които искат да живеят активно и позитивно. Ще участват хора от всякакви възрасти и с различни цели – да предизвикат себе си или победят другите, а някои само за да бъдат заедно с шарената бягаща тълпа по улиците, предназначени в този час единствено за хората.

Денят традиционно е събота срещу Великден, който тази година се пада 27 април. Часът на старта е 10:00, но програмата и приготовленията за участниците започват час по-рано. Участието е безплатно, но само с предварително записване онлайн на адрес: razgrad.run

YouTube

Участниците могат да избират между дистанция 1 километър за отборно участие в щафета и 5 километра индивидуално участие. Записването е отворено и ще продължи до 24 април.

Великденски крос може да се похвали с трасе от една обиколка без повторения и за двете дисциплини. Трасето е красиво и разнообразно и преминава през приятни и разпознаваеми места в града. Стартът и финалът са от площад “България” (между джамията и ларгото). Първите метри са по пешеходната зона в посока кръговото движение, където се прави остър ляв завой по улица “Кирил и Методий”. На следващото кръстовище трасето на щафетата и кроса се разделят. Щафетата продължава направо, а 5 километровото трасе се насочва през пешеходното мостче към улица “Паркова”, преминава по нея, обикаля градския парк по посока на часовниковата стрелка, близо до периферията му и се връща по обратния път, за да продължи заедно с трасето на щафетата покрай часовниковата кула, Момина чешма и да достигне финала. Настилката е разнообразна – асфалт, плочки, пътеки по поляните в парка. Трасето ще бъде маркирано с бяло-червени ленти, бяло-червени картонени табели и нарисувани тебеширени стрелки.

Тези събития традиционно са без такса за участие и са предназначени както за неподготвени участници, така и за атлети. Затова и резултатите варират от около 15-16 до 45-50 минути за изминаване на дистанцията.

Участниците в събитието се увеличават с всяка следваща година. За петте отминали издания са бягали общо над 650 души. Очакванията са в шестото издание да се включат повече от 160 любители на бягането, здравословния и активен начин на живот. Традиционно гостуват бегачи от Русе, Варна, Търговище, София и други български градове. Обикновено във всяко издание има и международно участие. В събитието са участвали бегачи от САЩ, Испания, Турция и Русия

Събитието се организира с много ентусиазъм от Сдружение “Зелена стъпка”, подкрепяно от доброволци и съмишленици. Община Разград и ПФК Лудогорец са традиционни партньори на организатора. Футболният шампион предоставя всяка година оригинална топка с автографи на неизменните лидери в първенството ни. Топката, заедно с други награди, се разиграва с томбола измежду всички завършили, а децата получават малки подаръци.

За класираните на първите места са предвидени медали и награди.

Подкрепителен пункт на финала ще предложи вода и плодове. В сградата на Общинския културен център са осигурени тоалетни и гардероб. Дрехи могат да се оставят и на старт/финала в обособено за целта пространство.

За подготовка за кроса могат да послужат и неделните бягания в Градски парк Разград със старт от 9 часа, които са отворени за всички желаещи без записване.

Автор на текста: Цоньо Пенев

Фотограф: Любомир Коцев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе