Благодатният огън идва в България тази вечер

На Велика събота, в изпълнение на решение на Светия синод на Българската православна църква, Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще донесе Свещения и Благодатен огън от Йерусалим, предава Агенция Фокус.

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.
Българските представители заминават за Божи гроб в ранните зори.

YouTube

Огънят се очаква да пристигне на летище „София“ в периода от 19:40 до 20:00 часа. Тази година е 15-ата поред, при която Благодатният огън се пренася до България. Превозът на светинята се осигурява с правителствен самолет „Фалкон“. Огънят ще бъде пренесен в четири фенера, поставени в специален сандък. По време на полета механикът на борда на самолета има отговорността да следи огъня. Тази година за първи път Македонският епископ Яков ще пътува с българската делегация до Йерусалим, за да пренесе Благодатния огън в Скопие.

По традиция се очакват свещеници и духовници от всички епархии в страната да присъстват при пристигането на летище „София“, за да вземат частица от огъня и да го занесат на възкресното вечерно богослужение.

Част от него ще се пренесе отново със самолет до Варна. Така по-лесно до ще достигне до градовете в региона. В София огънят се съхранява в Синодния параклис до около 23:45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение.

Всяка година на Велика Събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. Той се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Според каноните на православието Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на Литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал „през ръцете“ на кръстоносци, евреи, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб.

Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Но вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе