Предстои юбилейно издание на Национален фолклорен фестивал „Капанска китка“ под патронажа на кмета

Днес, 7 май, на пресконференция в Община Разград кметът д-р Валентин Василев, заместникът му Галина Георгиева и организаторите на Десети национален фолклорен фестивал „Капанска китка“ Кънчо Върбанов и Емилия Русева представиха подробности за предстоящото събитие.

Още в началото градоначалникът сподели, че е удоволствие за Община Разград да подкрепя инициативи, в които участват хора от цялата страна и се популяризира българският фолклор.

YouTube

Общината за поредна година е партньор на Народно читалище „Бузлуджа 2010“ и Танцов клуб „Абритус“ към него, в това събитие от културния календар на Разград, което дава изява на любителски клубове от страната, изучаващи български народни хора.

Тазгодишното издание ще се проведе на 18 май в Общински културен център.

Първият фестивал „Капанска китка“ е проведен през юли 2010 година. Тази година е юбилейна. Поканени са всички клубове за народни танци от Разград, досега е разговаряно с ръководителите на два от тях. Други клубове, които са записани до този момент са от София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Сливен, Търговище, Попово, Преслав, Кубрат, Ветово. Очакват се около 20 колектива – максимумът за фестивал в един ден. Комисия от фолклористи и хореографи ще оценява представянето на клубовете в два тура.

И тази година голямата награда ще е наградата на кмета на Община Разград, ще има и три парични награди – първа, втора и трета, както и много други допълнителни награди. Фотоизложба със снимки от предишни издания ще съпътства провеждането на фестивал „Капанска китка“.

Кънчо Върбанов благодари на Общината в лицето на кмета, че от началото на мандата му е прегърнал идеята да е партньор в това събитие, благодари на дарители и на участниците в танцов клуб „Абирутс“, които съдействат за реализацията на събитието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе