Венелин Пенев дари авторската си фотоизложба на РБ „Проф. Боян Пенев”

Във фоайето на РБ „Проф. Боян Пенев” са експонирани 15 художествени фотографии с документален характер, които отразяват уловени творчески мигове на Капанския ансамбъл през фотообектива на известният наш съгражданин Венелин Пенев. По време на официалното откриване на изложбата Пенев изрази своята воля и я дари на културната институция, където според него фотографиите ще намерят най-достойното си място. Даде дума, че ще я допълни с още кадри от фотосесията на Капанския ансамбъл, чиито негативи той съхранява вече 42 години.

Събитието събра приятели и съмишленици, които имат афинитет към фотографията и към личността на Венелин Пенев.
С голям интерес младежите от клуб „Фотография и журналистика” към ППМГ „Акад. Никола Обрешков” с ръководител Даниела Куманова попиваха ценната информация – за живота на снимката, за фотоизборите, за характера на снимане, за първите черно-бели и по-късно цветни снимки и получиха съветите на сертифицирания майстор – фотограф.

YouTube

Снимките отразяват уловени репетиционни моменти от 1977 година на един от символите на Разград – Капанския ансамбъл, с художествен ръководител проф. Александър Христов. Той изпрати подкрепящо послание към автора за добрия жест, който прави.

Дарението е част от инициативите на РБ „Проф. Боян Пенев” в рамките на Националната библиотечна седмица.

Предстои дигитализацията на художествените фотографии, които вече са част от Фонда на Отдел „Краезнание”. Ще бъде спазено изискването на Закона за авторското право, уточни главният библиотекар Галя Ралева. Тя допълни, че във витрините са експонирани фотоапарати, с които е работил автора, справочници, и интересни снимки.
Венелин Пенев получи свидетелство за дарение и уверение, че изложбата с документален характер ще придобие статута на пътуваща.

Фотоизложбата Капанският ансамбъл през фотообектива на Венелин Пенев” може да бъде разгледана до края на месец май.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе