ОИЦ – Разград отбеляза Деня на Европа

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За осми пореден път Областният информационен център – Разград отбеляза Деня на Европа – 9 май. Събитията популяризираха приноса на еврофондовете за развитието на Разград и Лудогорието.

Състоя се традиционната велообиколка на обекти, реновирани с европейски средства. В нея взеха участие 115 деца, младежи и възрастни. Тя стартира пред Общинския културен център в централната част на града, реконструирана по европроект, и продължи до Националния археологически резерват „Абритус”, обновен също с евросредства.

Всички колоездачи получиха талони за томбола, в която бяха раздадени над 50 награди – аксесоари и принадлежности за велосипеди. Трите големи награди – маркови велосипеди бяха връчени от кмета на Разград д-р Валентин Василев и заместник-кмета Галина Георгиева. Те бяха спечелени от 12-годишните Мерт Мехмед и Радослав Пламенов – ученици от ОУ „Никола Вапцаров” и Анатоли Тодоров, родител на две деца, които караха с него до крайната точка на маршрута. Специални награди – велокаски получиха най-младият и най-възрастният участници: 8 годишният Мартин Анатолиев и Йордан Тодоров на 74 години.

Колоездачната обиколка сe проведе в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка” и Аматьорски отбор „Раздвижи се”.

По-късно в празничния ден в пространството пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров” се проведе и конкурс за рисунка на асфалт „Децата на Лудогорието рисуват Европа”. 99 млади художници, разделени в три възрастови групи: предучилищна, I–IV клас и V–VIII клас изразиха своите виждания за живота и бъдещето си в Европейския съюз. В паузата, докато компетентното жури оценяваше творбите, участниците си направиха импровизирана дискотека.

Първите награди – стативи за рисуване и скицници получиха: Теодора Илиева при най-малките, Гюляй Сюлейманова от ОУ „Никола Вапцаров” в групата I–IV клас и Кристиян Пламенов от ОУ „Отец Паисий” при най-големите.
Детско арт студио „Дъга” – Разград с ръководител Йорданка Стоянова бе партньор на ОИЦ в провеждането на конкурса.

Всички участници в събитията бяха с фланелки с логото на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове и Европейския съюз.

Областен информационен център – Разград е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе