Гюнай Хюсмен посрещна в Разград реставраторката на Желязната църква „Св. Стефан”

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен посрещна в Разград реставраторката на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Архитект Фикрие Булунмаз пристигна в Разград заедно с колегата си Тайлан Акгюн, който е автор на конструкторския проект на Желязната църква. Двамата турски експерти са в България по покана на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране със съдействие на Община Стара Загора и Камарата на архитектите. След като представили в Стара Загора филм за реставрацията на уникалната църква в Истанбул Фикрие Булунмаз и Тайлан Акгюн изявили желание да посетят и една от архитектурните забележителности в България, на които предстои реставрация – джамията „Ибрахим паша” в Разград. Г-жа Булунмаз се свърза с Областния управител Гюнай Хюсмен, с когото се познава от официалната церемония по откриването реставрираната църква в началото на годината и той я посрещна в Разград в късния неделен следобед.

YouTube

Г-н Хюсмен представи на гостите извършените и предстоящите дейности по възложената му за провеждане от Министерски съвет обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамията „Ибрахим паша”, след което им показа и настоящото състояние на паметника на културата. Г-жа Булунмаз се оказа разпознаваема за разградчани, които я срещнаха на улицата. Възрастни хора я поздравиха за работата й по Желязната църква и й пожелаха успех, поздравиха и г-н Хюсмен за това, че съдейства интересни хора с подобни постижения да посещават Лудогорието.

По време на посещението си в Разград Фикрие Булунмаз и Тайлан Акгюн изразиха готовност при необходимост да окажат експертна подкрепа относно реставрацията на разградската джамия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе