Над 800 язовира в България имат нужда от ремонт

Снимка: Данче Бозаджиева

Над 800 язовира в страната имат нужда от ремонт – заради проблеми в изпускателите, пукнатини в стените и други технически нередности. Половината от неизправните водоеми, обаче трябва да бъдат ремонтирани спешно – с основен ремонт или цялостна реконструкция.

Според официалните данни на агенцията за метрологичен и технически надзор в България има 6840 язовира. Дълго време се спореше, чии са някои от тях, съобщава NOVA.

YouTube

От юни миналата година има държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ , създадено да се грижи за всички язовири, за които общините не могат – над 2700. Дружеството, обаче все още няма ръководство, защото общините не са прехвърлили всички документи за собственост на водоемите към държавата.

За язовирите в страната се грижат няколко министерства и общини. Половината от целия обем е под контрола на Националната електрическа компания. Засега – без рискове нито за населението, нито за природата, въпреки валежите. Язовирните стени били изправни, а речните участъци – почистени.

Друго от отговорните дружества, Напоителни системи – също нямало проблеми. Те стопанисват 199 язовира. Скъсаната стена край село Нова върбовка се отразила и на техни водоеми.

„Отчитаме покачване на водното ниво на язовир Банинска, в следствие на водното ниво на Банински Лом, Русенски Лом. По протежението на реката превантивно сме взели мерки, чували с пясък. Предварително сме взели мерки за критична ситуация. Изправен основен изпускател, преливник, стена, всичко работи”, заяви Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“.

Засега „Напоителни системи“ отчита 40% свободен обем в язовирите и ги наблюдават постоянно в последните 10 дни. Ремонтите ще бъдат първо на язовир Тотлебенов вал заради преливника, а после – на Лопушница и Елешница.

„Имаме изработени проекти, ще бъдат избрани изпълнители. Категорично мога да заявя, че критични ситуации не очакваме. Абсолютно не допускаме покачване на нива”, добави Динева.

Без критично покачени нива са и язовирите на екоминистерството – 52 на брой.

„Към момента са с процент на запълване 69,1%. За сравнение – през миналата година за същия период е било 78,6%, абсолютно по-празни са”, каза Илияна Тодорова, директор на дирекция „Управление на водите“, МОСВ.

Особено внимание има към водоемите Въча, Кричим, Йовковци, които обаче са в добро техническо състояние. На новото дружество за контрол на общинските язовири бяха отпуснати около 500 милиона лева за ремонти на критични водоеми. Не е ясно използвани ли са и как, защото още няма ръководство. Засега 122 общини са поискали държавата да управлява язовирите им. Чака се документацията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе