Нова Зеландия забрани найлоновите торбички

Снимка: pixabay.com

Нова Зеландия официално забрани найлоновите пазарски торбички за еднократна употреба, въвеждайки тежки глоби за компании, които продължават да ги предоставят.

Пластмасовото замърсяване се е превърнало в нарастваща глобална грижа, като милион птици и повече от 100 000 морски бозайници са ранени или убити всяка година, заплитайки се в опаковки или поглъщайки ги чрез хранителната верига.

Компаниите, които нарушават забраната в Нова Зеландия, ще бъдат изправени пред тежки санкции, като глоби до 67 000 долара.

„Новозеландците се гордеят с чистата и зелена репутация на страната си и искат да помогнат тя да се запази такава“, каза министърът на околната среда Южени Садж.

„Прекратяването на използването на найлонови торбички за еднократна употреба помага за това.“

Според новите правила, тънките найлонови еднократни пазарски торбички вече не могат да бъдат доставяни, но законът позволява на превозвачите за многократна употреба да продължат да ги използват.

Законодателството, което беше обявено през август миналата година и влезе в сила днес, ще има малък ефект на практика, тъй като големите супермаркети в Нова Зеландия вече доброволно забраниха торбите.

Садж обаче заяви, че поставя и въпроса за рециклирането в дневния ред.

Повече от 80 страни вече са въвели подобни забрани, според Програмата на ООН за околната среда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе