Пускат първата 5G мрежа в България

A1 почти сигурно ще успее да пусне 5G мрежа за своите клиенти още през следващата година, стана ясно днес на събитие в София.

Само няколко часа, след като най-големият мобилен оператор по пазарен дял в България получи първите тестови честоти, Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ демонстрира първата в България работеща 5G базова станция.

YouTube

Мобилната мрежа от ново поколение ще донесе на потребителите и бизнеса супербърз широколентов достъп със скорост от над 1Gbps, фиксирани услуги през 5G, Ultra HD 3D и 4K телевизия, виртуална, добавена и миксирана реалност.

Приложения на 5G има в редица други сфери. В медицината ще бъдат възможни дистанционните диагностики и интервенции; в транспорта автономни автомобили, а индустрията – управление на големи промишлени съоръжения чрез роботи. Петров посочи, че съвсем скоро, благодарение и новата мрежа, ще можем да поръчаме продукт през интернет, роботи да го произведат, сортират и изпратят за доставка до вратата ни – без човешка намеса.

5G ще донесе и дългоочакваното развитие в т. нар. „умни градове“, в които всичко ще бъде свързано.

Демонстрираната базова станция, изградена в партньорство с Nokia, е първата в България. От днес за период от шест месеца, A1 и останалите мобилни оператори у нас ще могат да тестват услугата. Телекомът е получил честотен спектър между 3 440 MHz и 3 540 MHz.

5G станциите, за разлика от тези за предходните поколения мрежи, ще се намират по-начесто: върху стълбове, билборди, знаци, в градския транспорт, заведения и други. Това се дължи на спецификата на работа на 5G мрежата, както и на по-малкия размер на самите станции.

Петров посочи, че у нас мрежата може да стартира и на 3,5 GHz за градовете, но за да се постигне по-голямо покритие са нужни по-ниските честоти. Сред предизвикателствата пред телекомите у нас при внедряването на новата технология бяха посочени отново тежкият регулаторен режим за обновяване и изграждане на нови базови станции, както и придобиването на още честотни ресурси.

През май т.г. главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев посочи, че нежеланието на депутатите да се захванат с необходимите промени, е „по-голям проблем за навлизането на 5G от търговската война“.

С пускането на 5G станцията, A1 България се превърна в 50-ия мобилен оператор в света, който дава старт на технологията. Към момента услугата е достъпна за клиенти в 15 държави по света, по данни на Ookla, цитирани на събитието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе