Опасно време през следващото денонощие!

През следващото денонощие, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, времето над България ще бъде много динамично.

През нощта над Западна България валежите ще се усилват, ще има и гръмотевични бури, а до сутринта ще завали и в Централна.

YouTube

Утре над по-голямата част от страната ще е облачно и дъждовно. На места в централните и източните райони от Южна България количествата ще са между 40 и 60 л/кв.м, ще има и гръмотевични бури и градушки.

Ще духа умерен до силен северозападен, в Източна България – югоизточен вятър. Температурите ще се понижат и ще са предимно между 20 и 25 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

За 14 юли (неделя) е обявен предупредителен код за опасно време в почти цялата страна.

Оранжев код е в сила за 18 области на страната: Видин, Монтана, Враца, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. През следващите 24 часа сумарното количество на валежите в тези области ще е между 30-50 и 60 л/кв.м, а на отделни места и повече. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки.

В 8 области е обявен жълт предупредителен код за опасно време и обилни дъждове. Той е в сила за: Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна и Бургас. През следващите 24 часа сумарното количество на валежите ще е между 20-30 л/кв.м.Единствено Силистра и Добрич се очаква времето да е по-стабилно и там кодове за опасно време не са обявени.дъжд

По Черноморието ще е ветровито, предимно облачно и с валежи от дъжд. На места по южното крайбрежие валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, но привечер ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са 22 – 24 градуса, малко по-ниски от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала.В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде предимно облачно, ветровито и дъждовно.

На много места ще има гръмотевични бури, а в масивите от Централна и Източна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен и силен северозападен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15 градуса, на 2000 метра – около 8 градуса.

В понеделник ще духа предимно умерен северозападен вятър. Облачността ще е променлива, над източните, а след обяд и над планинските райони често значителна. На места отново ще превали краткотраен дъжд. Ще се задържи хладно за периода с максимални температури между 21 и 26 градуса.

Във вторник на много места, главно в Южна България ще има валежи от дъжд, значителни в Рило-Родопската област, където ще има и гръмотевични бури. Ще остане ветровито и хладно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе