Прокуратурата ще съдейства при проверка на домовете, където се отглеждат прасета в областта

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи инициирана от него работна среща на представители на силовите структури и институции, ангажирани пряко с превенцията срещу Африканската чума по свинете.
На нея бе обсъдена възможността прокуратурата да окаже съдействие на ветеринарните служби да извършват проверки в имотите, в които има предположения, че нерегламентирано се отглеждат прасета и съответно да унищожат нерегламентирано отглежданите животни. Областна дирекция по безопасност на храните-Разград ще изготви мотивирани писма за издаване на прокурорска заповед до Районните прокуратури, на чиято територия се намират съответните „задни дворове“. Мярката е насочена към тези стопани, които укриват отглежданите от тях прасета.

По време на дискусията стана ясно, че първоначално обявения брой на прасета „от задния двор“ в Лудогорието – 94 – е почти удвоен с установени още 88 животни в община Кубрат.

YouTube

На срещата бе уточнено също „Пътна полиция“ и ДАИ да извършват съобразно правомощията си стриктни проверки на автомобили за нерегламентирано транспортирани животни и животински продукти, а при установени такива случаи да уведомяват своевременно Областната дирекция за безопасност на храните, която да извърши унищожаване в екарисаж на нерегламентираните животни и продукти.

Представител на ДАНС също изрази уверение, че в интерес на сигурността службата също има и изпълнява своите ангажименти, свързани с темата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе