Започва пробно преброяване на земеделските стопанства в страната

Снимка: Областна администрация - Разград

Областната комисия по преброяването на земеделските стопанства през 2020 г. проведе първото си заседание днес. Неин председател е директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Разград Валентина Френкева, а в състава й са включени представители на институции, ангажирани с провеждането на преброяването. Областна администрация-Разград бе представена от Красимир Великов – главен експерт в дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“. В комисията участват още представители на: ОДБХ-Разград, ДФ“Земеделие“-Разград, Териториално статистическо бюро-Разград, ТЗ“ГРАО“-Разград, Община Разград, Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела“.

На първото заседание бяха утвърдени вътрешните правила за работа на комисията, бе обсъдена и информация за подготовката на пробното преброяване. За Разградска област то ще се проведе в 125 стопанства в четири населени места: Черковна, Конево, Манастирско и 7% от регистрираните в Разград земеделски стопанства. С тази дейност ще бъдат ангажирани двама анкетьори, към които сред основните изисквания е да имат средно образование и компютърна грамотност, тъй като ще попълват въпросника от 20 страници на таблет. В процедурата по провеждане на преброяването има още два вида въпросници – за временно неактивни, дублирани и прекратени стопанства, както и за стопанства под прага на преброяването.

YouTube

Пробното преброяване на земеделските стопанства започва на 1 септември, като до 10 септември стопаните ще имат възможност онлайн на специална платформа да попълнят въпросника. Между 11 септември и 11 октомври пробното преброяване ще се извършва на място от анкетьорите.

Официалното преброяване ще се проведе между 1 септември и 18 декември 2020 г., като първите дни – до 18 септември анкетирането ще е онлайн, а след това – от анкетьор чрез попълване на въпросник.

Подобни проучвания се провеждат на период от 10 години по препоръка на Организацията на ООН за прехрана и земеделие(ФАО). Събират се данни за използваната земя, отглежданите животни, ползваната земеделска техника, работна сила и други.

При предходното преброяване през 2010 г. е установено, че в Разградска област има около 10 000 земеделски стопанства.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе