Актуалната епизоотична обстановка във връзка с АЧС бе обсъдена на заседание на Областната епизоотична комисия

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов откри и ръководи регулярното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия във връзка с превенцията на заболяването Африканска чума по свинете.

На него д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните представи актуална справка за епизоотичната обстановка по отношение на АЧС. По данни на Агенцията по безопасност на храните през миналата седмица на територията на страната са установени два нови случая на заболяването – Русенско и Софийско. В Разградска област няма нови положителни проби, обстановката като цяло се успокоява – увери д-р Йорданов.

YouTube

Във връзка с предстоящото откриване на лова на дива свиня на следващото заседание на Епизоотичната комисия ще бъдат поканени представители на ловните дружества в Лудогорието – решиха членовете на комисията.

Обсъдена бе и възможността за допълнително отпускане на средства за дезинфекция след като стопаните са заклали домашните си свине. Запитване по този повод е отправено от Областния управител Гюнай Хюсмен към Министерството на земеделието, храните и горите, но на този етап все още няма становище. В допълнителния списък са вписани 122 човека, които са пропуснали срока за подаване на заявления за подпомагане за дезинфекция. Припомняме, че в началото на месеца 319 жители на Разградска област получиха по 300 лева за дезинфекция.

Членовете на комисията коментираха и вариант да се разредят заседанията на комисията на двуседмичен период, за това обаче също ще се потърси позиция на МЗХГ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе