Министерството на труда и Агенция за социално подпомагане също с официален коментар относно „отнемането на ученици от училищата“

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“.

„Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

YouTube

Припомняме, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе