Разградският окръжен съд постанови условни присъди и глоби на двама шофьори – дали подкуп на полицаи

Днес състави на Окръжен съд Разград разгледаха две дела, при които шофьори на МПС са предложили и направили опит да дадат подкуп – парична сума на длъжностно лице, представител на полицейски орган.

По първото дело Разградският окръжен съд постанови условна присъда и наложи глоба на мъж от село Раковски, подхвърлил 30 лева в полицейска патрулка за да не му съставят фиш.

YouTube

На 22 септември 2019 г. в Исперих подсъдимият Северин А. от с. Раковски управлявал товарен автомобил „Мерцедес Спринтер” без включените задължителни през деня къси светлини. Полицейски служители от група „Охранителна полиция” при Районно управление на МВР Исперих забелязали нарушението и спрели автомобила за извършване на проверка. В хода на същата служителите разяснили на Северин, че следва да му бъде съставен фиш за глоба. За да не предприемат съответните действия и да не съставят фиш, обвияемият предложил „да почерпи”. Едно от длъжностните лица го уведомил, че това, което има намерение да извърши, съставлява престъпление. Подсъдимият отишъл до автомобила си, върнал се обратното до полицейския автомобил и пуснал в багажника 3 банкноти по 10 лева – 30 лева подкуп.

В съдебната зала мъжът призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа по съкратеното съдебно производство, което искане съдът уважи.
Разградският окръжен съд наложи на подсъдимия редуцирано с 1/3 наказание „Лишаване от свобода” за срок от 6 месеца и глоба в размер на 200 лева. Така наложеното наказание „Лишаване от свобода” отложи с 3-годишен изпитателен срок.

По второто разгледано днес дело съдебният състав призна за виновен 47-годишния Синай Х. от село Духовец, общ. Исперих, за това че предложил и направил опит да даде подкуп – парична сума на длъжностно лице, представител на полицейски орган, заради нарушение на Закона за движение по пътищата.

На 20 септември 2019 г., на третокласен път III – 702 в землището на с. Белинци, обвиняемият управлявал лек автомобил „Форд Фокус”, когато е спрян за проверка от длъжностно лице от група „Охранителна полиция” при Районно управление Исперих. За да не му бъде съставен акт за установяване на административно наказание – а именно управление на МПС без необходимото за това свидетелство за управление, той поставил върху кората на багажното отделение на полицейския автомобил сумата от 40 лева.
Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на защитата на Синай Х. за провеждане на съкратено съдебно производство. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „Лишаване от свобода”, което е наложил с 1/3.

Разградският окръжен съд наложи на подсъдимия наказание 6 месеца „Лишаване от свобода”, което намали с 1/3 до размер 4 месеца и глоба в размер на 200 лева. Така наложеното наказание „Лишаване от свобода” отложи с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдите на Окръжен съд Разград подлежат на обжалване или протест пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе