Откриха заседание на Областната епизоотична комисия

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов откри и ръководи заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия, проведено днес и свързано с превенцията на разпространението на болестна Африканска чума по свинете.
То започна с представяне на актуалната епизоотична обстановка в страната и региона от представители на Областната дирекция по безопасност на храните-Разград. От провеждането на предходното заседание на комисията в страната са установени три случая на АЧС по диви свине, нито един от тях не е в Разградска област.

Участниците в заседанието на комисията обсъдиха писмо на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, в което той напомня на общинските управи, че трябва да съобразят определени изисквания при определяне на терени за трупни ями за установени случаи на прасета с АЧС. Целта на указанията е да се минимизира риска от замърсяване на водите чрез предварително проучване на терените. На заседанието стана ясно, че четири от общините в областта вече имат подобни ями, няма обаче в общините: Кубрат, Завет и Самуил.

YouTube

Представителите на ОДБХ апелираха към ловците при установяване на съмнителни случаи да се използва приложението за смартфони „Модул Лов“. Целта на приложението е да се съкрати максимално процедурата по изпращане на проби от диви свине за африканската чума и получаване на резултатите от тях. „Модул Лов“ е разработка на Агенцията по храните, с чиято помощ се събира информация за отстреляните диви свине и взетите от тях проби за изследване на чума и трихинелоза по свинете. Така значително се улеснява събирането и обработването на информацията за дивите прасета.

Следващото заседание на Постоянната областна епизоотична комисия ще е на 5 ноември.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе