Свети Мощи в Разградския храм „Св. Н. М. Чудотворец“

Светите Мощи на Св. Исповедник Архиепископ Лука и Светите Мощи на Матрона Московска ще бъдат в храм „Св. Никола Мирликийски Чудотворец“ в Разград.

Всеки може да посети храма и да се поклони пред Светите Мощи до 16:00 часа на 26 октомври 2019г. (събота).

YouTube

Житията на двамата светии са прекопирани в Разградския храм.

 

Светител Лука (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е роден през 1877г. в гр. Керч. През 1898г. постъпва в медицинския факултет на Киевския университет. След завършване на университета се канел да стане участъков лекар, за да помага на бедните. Но съдбата се разпоредила другояче. Русия встъпила във война с Япония и той заминава за Далечния Изток. Там започва практическата дейност на младия хирург.

За да издържа семейството си съвместявал научната си дейност с лекарската практика в разни села и градове. Внезапно жена му заболява от белодробна туберкулоза. След смъртта на съпругата си той изцяло се потапя в работата си, но постоянно посещава храма, има изяви на богословски събрания. Словата му оказвали голямо въздействие върху енориашите.

В деня на всички светии просияли на руската земя, празнуван тогава на 11 юни 1961г., архиепископ Лука починал. Три дни не преставал човешкият поток към гроба на архиепископа-лекар, а в деня на погребението процесията достигнала три километра. По-късно започнали да постъпват съобщения, че много болни, които се покланяли на гроба на владика Лука, по молитвите му получавали изцеление.

 

Матрона Московска (Матрона Дми́триевна Никонова) е родена незряща през 1881г. в Себино като четвърто дете в семейство на вярващи.

Според нейно житие, тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст.

До смъртта си (през 1952г.) Матрона извършва много чудеса за вярващите. На 8 март 1998 г. Алексий ІІ Московски разкрива мощите на Матрона Московска и ги полага в Покровския манастир. На 2 май 1999 г. Матрона е канонизирана като светица от местно за Москва значение.

Част от нейните мощи се намират и в България. По принцип, те са положени в малък храм, кръстен на нейно име в град Пловдив.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе