Ден на бесарабските българи

FACEBOOK - Център на бесарабските българи в България

На 29 октомври стотици българи в Украйна, Молдова и по света отбелязват своя празник – ден  на силата на българския дух и самосъзнание.

Денят на бесарабските българи е празник на бесарабските българи, свързан с отдаването на дължимото им за развитието на България. За пръв път празникът се чества през 1938г. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, осветен на 29 октомври 1838г., след около пет годишно строителство. Църквата бива освещавана от бесарабският владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима. Проектът за тази най-голяма българска църква е изготвен от известния руски архитект Аврам Мелников. В изграждането на храма е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи.

YouTube

В края на 18 и през 19 век около 400 000 българи се преселват в княжествата Влашко и Молдова и Бесарабия. Съгласно дадените им права и привилегии, организират свои колонии, основават градовете Болград и Комрат, както и 64 села. Намерили възможности за свободно развитие, те полагат усилия за съхраняване на своята вяра, роден език, традиции и обичаи.

Дружество Родолюбие и Центърът на бесарабските българи в България организират чествания в София.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе