Архангелова задушница е

Съботата преди Арахангеловден – 2 ноември 2019 – е Архангелова задушница.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

YouTube

На задушница се посещават гробовете на близки. Почистват се, прекадяват се с тамян и се украсяват с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Пали се свещ, която е символ на вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза се поставят седем различни ястия, за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе