Празничен театрален спектакъл, посветен на Деня на народните будители и 150-годишнината на НЧ „Развитие 1869“, се проведе вчера

Вчера, 1 ноември – в Деня на народните будители, ВрИД кмет на Община Разград Галина Георгиева и председателят на Общински съвет Надежда Радославова връчиха наградите на името на Никола Икономов на двама заслужили дейци на културата – художника Петър Арнаудов и музиканта и гъдулар Станчо Станев.

Официална церемония по награждаване бе организирана в началото на честването на 150-годишнината от създаване на НЧ „Развитие 1869“. Присъстваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева и народният представител Десислава Атанасова, областният управител Гюнай Хюсмен, читалищни дейци, граждани, журналисти. На церемонията Надежда Радославова прочете решението, с което Общински съвет-Разград удостоява с наградата Станчо Станев за изключителния принос в популяризирането на българския фолклор в страната и чужбина и Петър Арнаудов – художник и шахматист за изключителния талант и принос в изкуството.

YouTube

Станчо Станев получи отличието от ВрИД кмет Галина Георгиева, той каза, че е 65 години на сцена и неуморно разпространявал българския фолклор в страната и в чужбина.

Петър Арнаудов бе награден в Дома за възрастни хора, където се полагат грижи за него. Награждаването бе в присъствието на домуващите.
Петър Арнаудов има забележително творчество, коментира ВрИД кмет Галина Георгиева на връчването и допълни, че всички се гордеем, че той е наш съгражданин.

Художникът благодари и каза, че няма ли отдаденост в това, което се прави – нищо не се прави.

По повод Деня на народните будители бяха поздравени още две учителки, които също са потребители в Дома за възрастни хора.

На тържеството бяха връчени награди на името на „Никола Икономов“, както и новоучредената награда „Димо Хранов“ за особени заслуги към читалище „Развитие 1869“. Първият носител на отличието беше Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен за оказваната подкрепа и добра съвместна работа през годините, както и за съхраняване на народностните традиции в Област Разград.

Наградата връчи председателят на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев, който благодари на г-н Хюсмен за съдействието за подмяната на цялата дограма на строената през 1954 г. сграда. Възможността за финансиране на този ремонт беше обсъдена от Областния управител с председателя на Държавната агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) Сердар Чам и с изпълнителния директор на агенцията за Балканите и Източна Европа. Проектът беше реализиран вследствие на доброто сътрудничество между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.

Областният управител отдаде заслужено признание в словото си на всички, които през годините са вградили по частица от себе си в това свято огнище на българщината – Читалището, като им пожела здраве, нови творчески постижения в областта на културното просвещение и съхраняване на българските корени, традиции и обичаи. Той изрази надежда, че успешното и ползотворно сътрудничество между държавната институция и читалищата от областта ще продължи и занапред, защото читалищата трябва да ги има, за да продължават да ни съхраняват като народ, да предават традициите и обичаите на идните поколения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе